Középkori kolostor mediterrán kertje

"Sv. Lovrét" (középkori kolostor mediterrán kertje) Šibenikben 2007. november 6-án felújították és nyilvánították, mert majdnem száz év elfeledett volt.

A kert a Szent Lőrinc kolostor része és a Šibeniki Privat Líceum programjának a része is.

A tatarozás projektumját csinálta az ismert park építészünk Dragutin Kiš, aki 2000-ban a Flora Mileneum díját nyerte Japánban.

Ez a kert nagyon ritka különbözőség, mert Horvátországban nincs hasonló kolostor kertje. Ezek a kertek nagyon ritkák, csak néhány van ebben a Európa részében. Neki van az ismert középkori sémája: a kereszt alakú út, egy kis kút középén, az egyszerű parkosítás az örökzöld puszpánggal és a gyönyörű, ókori, jó szagú rózsákkal is. A gyógyító növény és a fűszer növény növekedik a négy kis földön. A kakukkfű gyűjteményének van a kitűnő helye; ott van a pirosas, lila, szürkés, világzöld vagy sötétzöld színű levelek. Az a szín kombinációja miatt a gyűjtemény egy csodás látási és formai érzés. A másik különbözősége a tövises kapri. Egy legenda szerinte, Juraj Dalmatinac hozta Šibenikbe. A tövises kapri a fal fülkeiben növekedik és így emlékeztet minket a nagy építészre, Juraj Dalmatinacra. Így egy hasnos „kőzépkori" növény összeköti a követ, a a növényt és Juraj Dalmatinacat.

A városunk született Robert Visiani Šibenčanin is, a 19. századi Európában az egyik legismertebb botanikusa, aki a Padovai Egyetemen tanult.

Kezdettől fogva, az a projektum célja volt adni a felújított kertet a közönségnek. Szervezik a nevelési programot a diákokért és a turista reklámozását és látogatását is. A kert a Szent Lőrinc kolostorban, azért a látogatás közben látható Gospina spilja (Boldogasszony űrege) és a Szent Lőrinc templom is.

A kolostorban egy eszpresszó, egy étterem és egy ajándékbolt van.

Télen, Húsvétig, a kert 9-től 16-ig órákor nyitva. Nyáron a kert 8-tól 23-ig nyitva van.

Egy belépti díj a szervezett csoport látogatásra 15 kunába kerül, benne van a brossúra-jegy és az idegenvezető is.
A további információ kapható a Cromovens idegenforgalmi hivatalban.

 

 

Trg Republike Hrvatske 4

HR-22000 Šibenik 

Tel: +385(0) 22 212 515

Fax: +385(0) 22 212 516

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

web: www.cromovens.hr

Szabad szobák ellenőrzése


captcha

Kapcsolat

Aurora Apartmani

 

Cím: Braće Polić 27
22000 Šibenik

Telefon: +385 98 266 617

Email: aurora.apartments.sibenik@gmail.com